Het MAURITSSYMPOSIUM 17 jan.2025
Het MAURITSSYMPOSIUM 17 jan.2025
‘WERKEN AAN EEN WEERBARE SAMENLEVING'
Informatie en aanmelden > lees meer
De internationale veiligheidssituatie is de afgelopen jaren verslechterd. Oorlog in West-Europa is niet langer onvoorstelbaar. Recente overstromingen in Spanje laten zien dat ook een andere grote crisis denkbaar is. Wat kan de Nederlandse samenleving doen om hier klaar voor te zijn? De overheid bereidt zich intensief voor en dat kan niet zonder de inzet van onder andere burgers en bedrijven.
Het Mauritssymposium ‘Werken aan een weerbare samenleving’ op 17 januari 2025 faciliteert het debat hierover. Georganiseerd door Clingendael, TNO, VNO-NCW, NIPV, KVBK, Mars en Mercurius, Rabobank en HCSS, in nauwe samenwerking met het Ministerie van Defensie en de NCTV, biedt het symposium een breed scala aan invalshoeken. Als sprekers hebben al toegezegd:
Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV),
Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW),
Vincent Maagdenberg (lid RvB Rabobank),
IJle Stelstra (Directeur NIPV),
en Brigade-generaal Nicole de Wolf (Landmacht).
Wat jaren niet denkbaar was, is inmiddels realiteit geworden. Onze veiligheid en vrijheid zijn in tijden niet zo kwetsbaar geweest. We zien nu al dat Nederland doelwit is van hybride aanvallen. We moeten rekening houden met een situatie waarin onze samenleving ernstig wordt ontwricht. Dat kan ook door een andere crisis, zoals een natuurramp of een pandemie. Een weerbare samenleving vraagt om meer dan de inzet van alleen de traditionele veiligheidspartners. De gehele samenleving draagt daarin verantwoordelijkheid: bedrijven, hulporganisaties, maatschappelijke organisaties en burgers, sámen met de overheid. Om voorbereid te zijn op deze toenemende kwetsbaarheden moeten er, juist vóór er sprake is van een crisis, in vredestijd, afspraken gemaakt worden tussen publieke, private organisaties en individuele burgers.
Kom op 17 januari 2025 naar het Mauritssymposium. Bespreek wat de mogelijke gevolgen van deze weerbare samenleving zijn voor uw organisatie of bedrijf. Denk mee over wat u kan doen om de weerbaarheid te vergroten. In de plenaire sessie worden de verschillende invalshoeken van weerbaarheid besproken. In meerdere kleine werkgroepen is er ruim aandacht voor úw specifieke situatie en het ontwikkelen van mogelijke reacties.
Locatie: Rabobank, Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht
Programma
09.00 uur ontvangst
09.30 uur plenaire inleidingen
12.30 uur werkgroepen
15.00 uur presentatie van de eerste uitkomsten
16.00 uur kennismarkt en borrel
17.00 uur einde van de bijeenkomst
Aanmelding
Heeft u belangstelling om aan deze bijeenkomst deel te nemen, laat u dat dan weten via de AANMELDLINK of de QR code.
Het aantal plaatsen is beperkt. Daarom ontvangt u van ons later bericht óf er voor u een plaats gereserveerd kan worden. Ook ontvangt u dan het gedetailleerde programma en kunt u uw voorkeur voor één van de workshops aangeven.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.