Symposium
- lees meer
- lees meer
VERSLAG 4e MARS EN MERCURIUS SYMPOSIUM:
EUROPESE VEILIGHEID IN DE NIEUWE WERELDORDE
Inleiding:
Europa was vanouds een centrum voor macht en economie en gedurende de laatste eeuwen samen met de VS het kloppend hart van de wereld. Europa kwam op voor een waardensysteem. Door het opkomen van nieuwe machten als China en India (samen 1/3 van de wereldbevolking) nam de leidende macht van Europa af en toonden veel nieuwe, veelal opkomende machten dat zij aan het Europees waardensystemen weinig of geen boodschap hadden.
In haar inleiding noemt dagvoorzitter en discussieleider Kol Mietta Groeneveld de ontwikkelingen: de toenemende dreiging van statelijke actoren: de opkomst van China als regelende macht, de expansieve Russische aanloop naar de oorlog met Oekraïne, het negatieve Trump-effect en de invloed van de Covid pandemie. Conclusie: Europa moet nadenken over haar eigen situatie, en of Europa zich een autonoom strategisch beleid kan veroorloven. Vooreerst ligt de binding VS-Europa voorhanden. Het uur van de waarheid kwam al snel. <<<<
Het volledige verslag, opgemaakt door Hans Stevens, Lid M&M Oost en lid Werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht, vindt u via deze link: VERSLAG ; de gepresenteerde sheets via de link PRESENTATIE
Voor het bekijken van wat foto > Lees meer. - lees meer
Dit was de titel van het 4e Mars en Mercuriussymposium, zoals gehouden in Stroe op 22 november 2022.
De inval van Rusland in Oekraïne veroorzaakte een schokgolf door Europa. Snel werd het, onder meer door de uit de pan rijzende energieprijzen, iedereen duidelijk dat de wereldpolitiek grote consequenties heeft, ook voor onze eigen samenleving tot op het niveau van de individuele huishoudens. Tegelijk was die inval een manifestatie van een onderliggende trend die al veel langer speelt, namelijk een groeiende vijandigheid tussen de grootmachten. Een agressief Rusland heeft zich voorlopig buiten de Europese veiligheidsorde geplaatst.
Groeiende tegenstellingen zijn ook zichtbaar in de Indo-Pacific. Het is niet langer ondenkbaar dat de groeiende ‘koude’ confrontatie tussen de VS en China – met handelsbeperkingen over en weer – ook kan leiden tot een ‘hete’ confrontatie rond Taiwan. De strategische focus van de VS op de Indo-Pacific betekent dat Europa, als het er op aan komt, niet meer zeker kan zijn van Amerikaanse militaire steun in het Europese theater.
Tegelijk kunnen, ondanks alle competitie en confrontatie, ook de grootmachten er niet omheen dat diverse extreem belangrijke problemen – zoals de klimaatcrisis en het migratievraagstuk - alleen in multilateraal verband kunnen worden opgepakt. Europa is traditioneel een voorvechter van multilateralisme, maar wordt tegelijk meegesleept in opkomende conflicten. - lees meer
Het 4e Mars en Mercuriussymposium wordt weer gehouden in het AUDITORIUM van de GenM Kootkazerne in Stroe op woensdagmiddag 30 november 2022.
Het thema is: "Europese veiligheid in de nieuwe wereldorde".
De organisatie - een samenwerking van M&M met KVBK, HCSS en de Landmacht - nodigt u van harte uit dit Symposium in Stroe bij te wonen. Er is vooralsnog geen virtuele registratie voorbereid.
Het symposium vindt plaats op basis van Chatham House rules.
De link naar de YouTube-registratie van het 3e Symposium kunt u nog vinden bij het verslag hiervan ( hieronder).
Alle informatie over dit Symposium:
Site van het Mars en Mercuriussympsium 2022
- lees meer
Het Mars en Mercuriussymposium op 3 november 2021 in Stroe is - in weerwil van de strenger geworden Coronarichtlijnen - bijgewoond door ca. 170 bezoekers. Er waren bijna 200 inschrijvingen, dus een 30-tal 'no show'.
Verheugend was het grote antal deelnemers via de livestream. Op het hoogtepunt bijna 200.